Ocenenie CE-ZA-AR berie Štefan Mitro ako svoj výstup na vrchol

24.06.2003 Celý región

Za vrcholné ocenenie svojej doterajšej práce architekta považuje Prešovčan Štefan Mitro z Design Studia ocenenie CE-ZA-AR, ktoré dostal v 2. ročníku vyhlasov...
Za vrcholné ocenenie svojej doterajšej práce architekta považuje Prešovčan Štefan Mitro z Design Studia ocenenie CE-ZA-AR, ktoré dostal v 2. ročníku vyhlasovania cien Slovenskej komory architektov. Bodoval v kategórii rekonštrukcia a obnova budovy a išlo o historický objekt Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove. Prenos z vyhlásenia výsledkov odvysielala STV v sobotu 24. mája.

Mitro priznal, že ocenenie si váži predovšetkým preto, že o ňom rozhodlo odborné fórum, kolegovia \"z fachu\". Konkurenciou mu medzi nominovanými bol napr. kolektív bratislavských architektov, autorov návrhu rekonštrukcie hotela Carlton v Bratislave.

Laureát konštatoval, že v posledných rokoch na Slovensku je 80 percent práce architektov rekonštrukcia a obnova starých budov, lenže \"jednoduchšie je navrhnúť novú stavbu\". Aj rekonštrukcia divadelnej budovy v Prešove, postavenej v roku 1881, predpokladala v prvej fáze predovšetkým rozsiahle štúdium podkladov. \"Musíte sa stotožniť s tým, čo už existuje a opatrne vložiť objektu nového ducha, \" uviedol.

Navyše v prípade budovy DJZ, ktorú považuje za klenot v jej \"absolútnej jedinečnosti\" bolo treba nájsť hranicu medzi tým, že je to pamiatkovo chránený objekt a jeho novou funkciou. Pri takejto práci je však množstvo nášľapných mín. Keď napr. zavádzali pod podlahou vzduchotechniku, tak objavili asi dva metre hlbokú gotickú studňu. Približne desaťročné práce na obnove divadelného stánku, ktoré stále nie sú hotové a verejnosti slúži ešte len divadelná sála s javiskom a foyer, boli prvou veľkou generálnou opravou v celej histórii objektu. Za ten čas sa stratila vzácna opona, dielo Arpáda Fesztiho.

Mitro však zložil poklonu autorovi stavby architektovi a staviteľovi Michalovi Repaszkému z druhej polovice 19. storočia.
Mitro v minulosti už navrhol obnovu objektov pre bábkové divadlá v Liptovskom Mikuláši a v Košiciach a bol aj pri výstavbe novej divadelnej budovy v Prešove.
Ako najnovšiu výzvu vníma ponuku vedenia Divadla Pod Palmovkou v Prahe-Libni, pre ktoré má do konca júna t. r. spracovať výtvarno-technický návrh obnovy objektu, totálne zničeného minuloročnou povodňou. Mitro sa k objednávke dostal po tom, čo riaditeľ divadla Petr Kracik videl jeho prácu v Prešove.
(jj)
 

Vyberte región